Sierpinski Carpet Project

logo„Sierpinski Carpet Project“ je neprofitna aktivnost kroz koju deca širom sveta zajedno prave jedan od najvećih matematičkih fraktala. U projekat je uključeno preko 28 zemalja, 240 škola i 15360 dece. Autor ovog projekta je  Jose Luis Rodriguez Blancas, profesor sa katedre za matematiku Univerziteta u Almeriji (Španija) i David Crespo Casteleiro (zadužen za srednje škole). 

Šesta iteracija Tepiha napravljena je u Barseloni 4.10.2014. Kako je to izgledalo možete pogledati ovde .

U toku je izrada tepiha sedme iteracije koji će sadržati 512 manjih tepiha, a delovi za njega nastaju u školama širom sveta.Dimenzije tepiha možete videti na sledećoj slici.

1104618_orig

 

ps3911405Arhitektonska tehnička škola se uključila u projekat “ Tepih Sjerpinskog“ izradom tepiha četvrte iteracije (broj 174) koji će biti sastavni deo ovog velikog fraktala koji je planiran da se završi i sklopi 2016.godine u Španiji. Tada će biti obeleženo 100 godina od kako je Vaclav Sierpinski opisao ovaj tip fraktala.

Učenici odeljenja A23 i A24 kao i učenici radionice „Matematika i umetnost“ su učestvovali u sklapanju tepiha.U okviru jednog časa kroz prezentaciju i filmove učenici su se upoznali sa fraktalima, a na sledećem času su sklapali tepih. Kako je to izgledalo možete videti na sledećim slikama.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.


 Učenici radionice „Matematika i umetnost“ napravili su ukrase za jelku fraktalne strukture.Kako je to izgledalo možete pogledati detaljnije ovde.

20141230_133643

Izrada tepiha pete iteracije u Beogradu biće održana 24.4.2015. godine u Arhitektonsko tehničkoj školi u 11h. Škole učesnice u ovom događaju su:

OŠ „Stevan Dukić“, OŠ „Đorđe Krstić“, OŠ „Kosta Abrašević“, OŠ „Ujedinjene nacije“, Peta ekonomska škola  i Arhitektonska tehnička škola.

 Tepih šeste iteracije u Srbiji će se sklapati u jednom od objekata Sportskog centra „Čair“ u Nišu, 16.maja 2015. godine u 12h, pod pokroviteljstvom grada Niša i Sportskog centra „Čair“ u kome će učastvovati i učenici naše škole.

Više o ovom projektu možete pogledati na FB stranici Sierpinski Carpet Project i na najnovije vesti o projektu.

(članak dopunjen novim informacijama u aprilu 2015)

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: